Gebouwen

Huisvesting door de jaren heen

Toen de Sarto in 1960 werd opgericht, werden de bijeenkomsten gehouden in een garage in Slotervaart-Zuid.

Door het groeiende aantal leden was enkele jaren later een grotere ruimte nodig; deze werd gevonden in de kelder van een bedrijfspand aan de C. v. Alkemadestraat. Rond 1970 was deze kelder niet meer beschikbaar en verhuisde de Sartogroep tijdelijk naar de toren van de Pius Xkerk.


Het hele terrein van de R.I. West werd geschikt gemaakt voor woningbouw en ook ons clubhuis heeft toen daarvoor moeten uitwijken. In 1995 werd het gesloopt. In deze periode werd door het bestuur hard gewerkt om de plannen rond te krijgen voor een ruim eigen onderkomen aan de Robert Fruinlaan. Mede dankzij een aantal giften en leningen kon ook op financieel terrein een sluitend plan worden gemaakt en in 1971 startte de bouw van het huidige clubhuis “de Bouw” in de bosstrook naast de R. I. West. Voor het grootste deel werd het pand door de eigen leden opgebouwd. Reeds in 1980 lukte het de openstaande schulden af te lossen en daarmee werd het ons eigen gebouw.

Huidige clubgebouw

Het huidige clubgebouw staat op een schiereiland in de Sloterplas (Christoffel Plantijngracht achter de Colenbranderhof).

Het gebouw heeft een betonnen fundering en is verder uit houten balken opgetrokken. Het oppervlakte van het clubhuis is een kleine 200m2. Het gebouw is in bouwpakket-vorm afgeleverd en is eind juni 1995 door een team van ouders en leden gemonteerd.

Essentieel is uiteraard de grote speelzaal waar in de winter de activiteiten plaatsvinden of als het slecht weer is. Verder is er een keuken en een ruimte van het sanitair. Hier is ook een douche aanwezig, zodat het gebouw geschikt is voor verhuur met overnachtingen.

In oktober 1995 werd de officiële opening van het nieuwe clubhuis gedaan.

Botenloods

Sinds 2012, beschikt Scouting Sarto ook over een botenloods.

Na jaren van onderhoud in de houthavens van Amsterdam, zeecontainers op de parkeerplaats en zelfs voor het clubgebouw in de openlucht kon er na veel touwgetrek met de deelraad in 2010 eindelijk begonnen worden met

de bouw van onze botenstalling.

De botenstalling is tot stand gekomen door eigen vermogen van de vereniging, subsidie verstrekkers, acties door de leden en niet geheel onbelangrijk de belangeloze inzet van tal van vrijwilligers!