Over scouting in het algemeen

Scouting is een wereldwijd verspreide organisatie waarin miljoenen jongens en meisjes veel plezier beleven.
Bij Scouting gaat het om avontuur, spanning, gezelligheid en ontspanning. Doormiddel van zoveel mogelijk wisselende en uitdagende activiteiten is het een afwisselende en plezierige vrijetijdsbesteding.
Door het spel van Scouting heen werken we (bewust en onbewust) aan een aantal doelen. De algemene doelstelling van Scouting Nederland is:

Het bevorderen van het Scoutingprogramma in Nederland, op grondslag van de ideeën van Lord Baden-Powell, om daarmee een plezierige beleving van de vrije tijd te bieden aan meisjes en jongens, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de vorming van hun persoonlijkheid. (uit : “Scouting Vademecum 1997/1998″).

In deze doelstellingen komen de ideeën van Lord Baden-Powell ter sprake, dit zijn de zes belangrijkste elementen van Scouting. Sinds de oprichting is Scouting enorm veranderd maar deze elementen zijn sinds de oprichting nog even belangrijk.

  • Ontplooiing en ontwikkeling van het individu
  • Groeiende zelfstandigheid
  • Veelzijdige activiteiten
  • Hulpbereidheid en hulpvaardigheid
  • Buitenleven
  • Internationale verbondenheid

Door het hele programma heen komen deze zaken in meer of mindere mate naar voren. Het gaat bij Scouting om het ontdekken en spelend leren. Les krijgen kinderen op school maar op Scouting leren ze stiekem ook een heleboel.

Ruim 90.000 jongens en meisjes in ons land zijn lid van een Scouting-groep. Samen met zo’n 20.000 kaderleden vormen zij de grootste jeugd- en jongerenvereniging van Nederland. Wereldwijd zijn er 32 miljoen Scouts in meer dan 160 landen.

Speltakken

De leden van een Scouting-groep zijn op leeftijd verdeeld over een aantal speltakken. Scouting Sarto heeft 5 van deze speltakken,

Welpen van 7 tot 10 jaar
Zeeverkenners van 10 tot 16 jaar
Wilde Vaart vanaf 16 jaar

Elke speltak is te herkennen aan de kleur van zijn uniform. De welpen gaan in groen, de ketelbinkies in kaki en de zeeverkenners en wilde vaart in het blauw.
De speltakken hebben hun eigen leiding (de oudere begeleiding) en draaien een eigen programma aangepast aan de leeftijd van de kinderen Sommige speltakken hebben ook nog een onderverdeling!
 Zo bestaat de welpenhorde uit meerdere nesten en bestaan de zeeverkennerswacht uit meerdere bakken.

Meer informatie staat op www.scouting.nl de website van Scouting Nederland.