Lelievletten
Lelievletten zijn in 1956 en speciaal bedoeld voor scouting ontwikkeld. Ze zijn niet alleen gemaakt om mee te zeilen maar ook om mee te roeien of te wrikken. Ook zijn ze heel stevig en onzinkbaar door de luchtkasten onder het voor en achterdek.
Onze vletten
- 591 Freya Geel
- 1462 Donar Rood (zelf gebouwd)
- 1501 Loki Blauw
- 1633 Grijs
Technische informatie
- Lengte: 5,60 m
- Breedte: 1,80 m
- Hoogte: 5,60 m
- Gem. gewicht: 650 kg (casco)
- Gem. gewicht: 900/1000 kg (voltuig)
- Zeiloppervlak: 12,15 m²
- Diepgang: 0,30 m
Sleper
Onze sleper, de Wodan is in eigen beheer gebouwd door de toenmalige leiding van Scouting Sarto Amsterdam. Het basis idee waaraan de sleepvlet moest voldoen voordat er een keuze werd gemaakt; Geringe kruiphoogte(max 85cm), geringe diepgang(max 75 cm) en natuurlijk voldoende vermogen om een groeiend aantal vletjes te kunnen slepen zonder dat dit de sleepsnelheid flink naar beneden brengt.
In 2000 is de keus is gevallen op een rompvorm van een lelievlet met nagenoeg de zelfde afmetingen, het vlak, kimmen boeisel en boorden zijn gelijk, de spiegel recht gezet t.o.v. de waterlijn, de dekken bovenop geplaatst met kleine gangboorden en waterkering. Gevolg natuurlijk een open vlet om de kruiphoogte gering te houden, dus een dektent.
De materiaaldikte is overal 4 mm, de kiel is zelfs 6 mm dik.
In eerste instantie werd er gekozen voor een handgestarte 3 cylinder Volvo Penta, met vlakkoeling. Vlak voordat de fundatie werd gemaakt, werd er een goede mercedes om636 aangeboden(ook nog eens voor een goede prijs) met een 3 op 1 keerkoppeling, natte uitlaat en alle toebehoren. Deze is er dan ook in geplaatst. We draaien momenteel met een 18×14 schroef en hebben slepend een snelheid van 9 tot 10 kilometer/ uur, er hangen dan 4 vletjes in lijn achter, natuurlijk met kiddo’s en bootmateriaal.
http://frontpage.waterscouting.com/ms-wodan-scouting-sarto-amsterdam/
Onderhoud boten
Onderhoud metaal
Onderwaterschip van de boten die in de twee componenten staan.
Kijk eerst wat je wilt schilderen / lakken, alles wat je uiteindelijk wilt doen moet op voorhand geschuurd zijn.
Alleen de beschadigde plekken schuren;
Absoluut niet tot door de epoxy laag heen schuren.
Wat echt niet mag gebeuren is door schuren tot op “zilver” kleurige laag of tot op ijzer. Je krijgt dan door oxidatie hechtingsproblemen voor de verf (dit komt dan na een aantal weken naar voren.)
Schilderen
Alleen de kale plekken weer opbouwen met grondlaag (ik meen zilverkleurig) twee component. Dit met een lichtte overlap van het onbeschadigde omliggende deel.
Aansluitend de behandelde plekken wederom met een overlap van het eerder geschilderde deel schilderen. Afhankelijk van de dekking is één of twee lagen voldoende.
De plekken die in de grondlaag staan weer opbouwen met de toplaag(zwart kleurig) twee component. Twee lagen volstaan.
Tussen iedere laag dus licht schuren en goed agressief vetvrij maken(thinner). Gamma volstaat.
Resterend metaal werk(bovenwater) van de boten die in de twee componenten staan.
Alleen de beschadigde plekken schuren;
Absoluut niet tot door de epoxy laag heen schuren.
Wat echt niet mag gebeuren is door schuren tot op ‘zilver’ kleurige laag of tot op ijzer. Je krijgt dan door oxidatie hechtingsproblemen voor de verf (dit komt dan na een aantal weken naar voren.)
Alleen de kale plekken weer opbouwen met grondlaag (grijze metal primer).
De witte menie houdt niet op de epoxy laag!!! Twee lagen goed verdund (vloeit het lekker uit), anders wordt het pasteien. Tussen de eerste en tweede laag alleen heel licht schuren (220 of fijner). Na de tweede de overgangen mooi vlak schuren. Ook hier geldt de te onderhouden plek wordt steeds groter, de verf waaiert rondom uit.
Nu een dunne laag in de des gewenste kleur goed verdund zodat het mooi vloeit. Mogelijk hierna een heel deel bijvoorbeeld, voordek, kim of spiegel nogmaals in de aflak. De verf ook nieuw in blik moet altijd verdund worden (afhankelijk van temperatuur, kwast of roller gebruik).
Tussen iedere laag dus licht schuren en goed vetvrij maken(wasbenzine).Gamma volstaat.
Onderwaterschip van de boten die in de één componenten staan.
Kijk eerst wat je wilt schilderen / lakken, alles wat je uiteindelijk wilt doen moet op voorhand
geschuurd zijn.
Alleen de beschadigde plekken schuren; borstel/ krabber, wat vast zit zit goed. Lekker laten zitten.
Schilderen; Alleen de kale plekken weer opbouwen met grondlaag(ik meen zilver kleurig) één component. Dit met een lichtte overlap van het onbeschadigde omliggende deel.
Aansluitend de behandelde plekken wederom met een overlap van het eerder geschilderde deel schilderen. Afhankelijk van de dekking is één of twee lagen voldoende. Deze laag is de echte afscherm laag, die dus het metaal beschermd. Deze laag moet er dus goed opzitten.
De plekken die in de grondlaag staan weer opbouwen met tweemaal een toplaag, eerst bruin en dan zwart (kunnen de kids mooi zien waar ze blijven). Doe je het zelf, dan kun je het met alleen zwart af. Twee lagen volstaan. Dit zijn cosmetische lagen, slijten weg.
Tussen iedere laag lichtjes vetvrij maken(wasbenzine). Gamma volstaat.
Resterend metaal werk(bovenwater) van de boten die in de één component staan.
- Alleen de beschadigde plekken schuren;
- Schilderen; Alleen de kale plekken weer opbouwen met grondlaag, eerst de witte menie (of witte metal primer), tweede laag met grijze metal primer.
Twee lagen goed verdund (vloeit het lekker uit), anders wordt het pasteien. Tussen de eerste en tweede laag alleen heel licht schuren (220 of fijner).
Na de tweede de overgangen mooi vlak schuren. Ook hier geldt de te onderhouden plek wordt steeds groter, de verf waaiert rondom uit.
Nu een dunne laag in de des gewenste kleur goed verdund zodat het mooi vloeit. Mogelijk hierna een heel deel bijvoorbeeld, voordek, kim of spiegel nogmaals in de aflak. De verf ook nieuw in blik moet altijd verdund worden (afhankelijk van temperatuur, kwast of roller gebuik).
Houtwerk wat in de lak of precalex staat
Ook hierbij geldt kijk eerst wat je wilt lakken, alles wat je uiteindelijk wilt doen moet op voorhand geschuurd zijn.
Schuren en lakken werkt gelijk aan dat van metaal, gebruik geen wateroplossingen om je hout af te nemen. Tenzij je het eerst een dag kan laten drogen. Je wilt namelijk geen vocht onder je lak.
Bij lakken, eerst alleen de kale plekken; goed dun, lichtjes overlappend. Liefst twee keer.
Kijk nu of de lak erop gaat liggen? Zo ja nu nogmaals lakken, maar nu met een minder verdunde lak.
Ogen de beschadigde plekken nu gelijk aan het onbeschadigde deel als ze beide geschuurd zijn? Ja dan alles in een goed verdunde aflak.
Eerst bijvoorbeeld alleen de stelen en een klein stukje van het blad. Hierna het blad.
Tussentijds de beschadigde kleuren bijwerken, bijplekken volstaat. Laag opbouw voorkomen, je schuurt toch nog voordat je aflakt.
Alleen de riemen staan in de blanke lak, de rest in de precalex.
Waarom; riemen bewegen door dollen en precalex is meer een beits. Het stroopt verschrikkelijk lelijk op (blijft zacht).
Tussen iedere laag dus licht schuren en goed vetvrij maken (wasbenzine). Gamma volstaat.
Het opbouwen van verflagen moet je zoveel mogelijk voorkomen. Dikke lagen of veel lagen spetteren
er uiteindelijk af door een lichtte tik van wat dan ook. Vocht kruipt eronder/ ertussen en dan is je verfsysteem naar de knoppen.
Je schuurt eigenlijk niet verder dan dat je de bovenliggende toplaag weg hebt, of zover dat nodig is om een vlak geheel te krijgen.
Schilder niet meer lagen dan echt nodig.
Schilder niet dikker dan nodig.
Goed schuren is het halve werk.
Goed ontvetten, iedere wateroplossing heeft als nadeel vocht, dus direct roestvorming ook al zie
Je het niet. Dus liever met iets anders, wasbenzine gaat al snel goed.
Sleper winterklaarmaken
Nodig:
Olie 5liter – 15w40 SAE 30
Antivries 5liter
Eerst de dektent en alle losse spullen eruit bij het gebouw. Buikdenning/ kist laten zitten.
1-motor is dan iig warmgedraaid, stopgezet, dan olie wisselen. Met messing kleurig pompje in frisdrankflessen pompen. Nieuwe olie erin.
Nu naar de jachthaven.
2-Hier de buitenboord afsluiter dichtzetten, deksel losnemen, filter ff wegnemen, motor weer starten en direct ongeveer drie liter antivries in filter pot gieten. Nu zit er overal antivries ipv water.
3-filter pot is nu nog steeds open, mbv doorzichtige slang uit loods(duw je op aansluiting in filterpot welke naar aanzuig buitenboord gaat) met je mond luchtdruk op dat deel wat naar de afsluiter gaat. Nu tijdens blazen afsluiter openen, borreldeborrel, voordat je stopt met blazen afsluiter dichtdoen. Slang ff wegnemen beetje antivries in dat deel wat naar afsluiter gaat gieten en nogmaals blazen, openen, sluiten en stoppen met blazen. Afsluiter zit nu ook vol met antivries.
4-accu laten staan, min schakelaar uit, dashboard losnemen en naar binnen.
5-dektent vervangen voor bouwzeil, deze goed vastzetten over de beugels.
Tekst: Remco Bouterse
CWO
CWO (Commissie Watersport Opleidingen) is het diploma-systeem voor de watersport in Nederland. Bij Scouting wordt er ook met CWO gewerkt zodat iedereen op een goed erkend niveau leert varen.
Hieronder staan links met informatie voor het leren van de diploma’s.
Boek:
Oefenen met (examen)vragen:
- http://www.scoutnet.nl/~cwo-examens/
- http://zeilen.scoutingniftarlake.nl/quizzes/zeilen.php
- http://www.melsert.nl/cwo/
Oefenen onderdelen;
- http://www.alexlangeveld.nl/tjarda/mbl/mbl.htm (druk op “start level 1” helemaal links)
- http://www.wilhelmina.org/cwo/files/2011/11/tekeningkruiswoord-bootonderdelen-kb-2-en-3.pdf
- http://www.wilhelmina.org/cwo/files/2011/11/bootonderdelen-kielboot-2.pdf
- http://www.wilhelmina.org/cwo/files/2011/11/antwoordenkruiswoord.pdf
- http://test.katwijksezeeverkenners.nl/cwo/oefenexamens/onderdelen-oefenen-kbiii/
Oefenen knopen;