Welpen zijn jonge wolven, die samen met oudere wolven in een groep in de jungle samenleven. Dat heet een horde. De jonge wolven doen niets liever dan de hele dag spelen en ravotten, hetgeen kinderen tussen de 7 en 10 ook graag doen…

Welpenverhaal

In de Welpenprogramma’s nemen verhalen een belangrijke plaats in. Bijzondere aandacht geven we aan de rimboeverhalen, gebaseerd op het Jungle-boek van Rudyard Kipling. Deze verhalen gaan over Mowgli, een klein mensenkind. Hij komt, achtervolgd door de tijger Shere Khan, in de rimboe terecht.
Het jongetje wordt in bescherming genomen door Raksha, de moeder van een wolvenhorde, die hem opvoedt alsof hij een van haar eigen jongen (welpen) is. Als de tijd ervoor daar is, worden Mowgli met de jonge welpen voorgesteld aan de horderaad. Deze raad vergadert bij volle maan rond de raadsrots, onder leiding van Akela, de grote sterke wolf en aanvoerder van de horde. Ieder welp houdt zich aan de WELPENWET.

Een welp speelt samen met andere welpen in de rimboe. Hij is eerlijk, vriendelijk, houdt vol en zorgt goed voor de natuur. Als je meer wilt weten over het verhaal.

De horde en nesten.


Alle wolven leven samen in een groep, de horde. In de jungle heeft Akela de leiding over de horde, maar bij deze welpengroep heeft Chil dat. Onze horde bestaat uit 24 welpen en is onderverdeeld in kleinere groepen, nesten genoemd. Elk nest heeft zijn eigen kleur, net als de verschillende kleuren die de vachten van de jonge wolven kunnen hebben. Zo hebben we het rode, zwarte, grijze en witte nest. Elk nest heeft een aanvoerder, een gids genaamd. Deze wordt bijgestaan door een assistent, ofwel hulpgids. Ieder jaar in september vliegen de oudste welpen (als ze voor 1 augustus 10 zijn geworden) door naar de volgende groep, de ketelbinkies. We kijken voor een gids en helper niet naar de leeftijd maar naar het kind zelf.

Programma’s en opkomsten.


We doen allerlei activiteiten op het land zoals speurtochten, bosspelen, pionieren, kampvuur maken, leren hoe een kompas werkt, EHBO e.a. Op een speelse wijze wordt geprobeerd om de welpen zelfstandig te leren nadenken en te werken in een teamverband. Ook worden de waarden en normen behorende bij Scouting aangeleerd. Het doel hiervan is om een positieve bijdrage te leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen. Onze opkomsten zijn op vrijdagavond, van 18:30 tot 20:30. Je mag vier keer meekijken met de welpen om te kijken of je het leuk vind, daarna moet je een keuze maken. We willen jongens en meiden pas laten meekijken als we zeker weten dat er een plekje is in de groep, anders is het een teleurstelling dat ze na het kijken nog een jaar moeten wachten. Als je bij de horde bent wordt je na 4 of 5 opkomsten geïnstalleerd en leer je de welpenwet en welpenbelofte en dan krijg je ook het uniform.

Ieder jaar gaan we twee keer een weekend weg en in de 1e week van de zomervakantie gaan we op kamp. De weekenden en kampen hebben altijd een thema en daar doen we allerlei leuke activiteiten. We beginnen het jaar altijd met een binnenweekend in ons eigen clubgebouw, zo kunnen de welpen wennen aan het op kamp gaan, maar zitten we wel dichtbij. Het eerste weekend hebben we in de 1e 6 maanden omdat we merken dat de groepscohesie bevorderd. Dan hebben we in het 2e half jaar een buitenweekend. We gaan dan een weekend logeren in een ander scoutinggebouw. Eens in de twee jaar organiseren we een ouder-kind weekend i.p.v. buitenweekend, om ouders te laten zien en beleven wat wij met scouting doen, ouders in contact te brengen met elkaar en een leuk weekend voor de welpen te realiseren.

Uniform.

Tijdens de opkomsten dragen we het uniform, bestaande uit het groene t-shirt of trui en de groepsdas.

Comments are closed.