Welpen

Welpen zijn jonge wolven, die samen met oudere wolven in een groep in de jungle samenleven. Dat heet een horde. De jonge wolven doen niets liever dan de hele dag spelen en ravotten, hetgeen kinderen tussen de 7 en 111 ook graag doen…

Welpenverhaal

In de Welpenprogramma’s nemen verhalen een belangrijke plaats in. Bijzondere aandacht geven we aan de rimboeverhalen, gebaseerd op het Jungle-boek van Rudyard Kipling. Deze verhalen gaan over Mowgli, een klein mensenkind. Hij komt, achtervolgd door de tijger Shere Khan, in de rimboe terecht.
Het jongetje wordt in bescherming genomen door Raksha, de moeder van een wolvenhorde, die hem opvoedt alsof hij een van haar eigen jongen (welpen) is. Als de tijd ervoor daar is, worden Mowgli met de jonge welpen voorgesteld aan de horderaad. Deze raad vergadert bij volle maan rond de raadsrots, onder leiding van Akela, de grote sterke wolf en aanvoerder van de horde. Ieder welp houdt zich aan de WELPENWET.

Een welp speelt samen met andere welpen in de rimboe. Hij is eerlijk, vriendelijk, houdt vol en zorgt goed voor de natuur. Als je meer wilt weten over het verhaal.

Programma’s en opkomsten.

We doen allerlei activiteiten op het land zoals speurtochten, bosspelen, pionieren, kampvuur maken, leren hoe een kompas werkt, EHBO e.a. Op een speelse wijze wordt geprobeerd om de welpen zelfstandig te leren nadenken en te werken in een teamverband. Ook worden de waarden en normen behorende bij Scouting aangeleerd. Het doel hiervan is om een positieve bijdrage te leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen. Onze opkomsten zijn op vrijdagavond, van 18:30 tot 20:30. Je mag vier keer meekijken met de welpen om te kijken of je het leuk vind, daarna moet je een keuze maken. We willen jongens en meiden pas laten meekijken als we zeker weten dat er een plekje is in de groep, anders is het een teleurstelling dat ze na het kijken nog een jaar moeten wachten. Als je bij de horde bent wordt je na 4 of 5 opkomsten geïnstalleerd en leer je de welpenwet en welpenbelofte en dan krijg je ook het uniform.

Ieder jaar proberen we een keer een weekend weg te gaan en in de 1e week van de zomervakantie gaan we op kamp. De weekenden en kampen hebben altijd een thema en daar doen we allerlei leuke activiteiten. Voor sommige kinderen is het een eerste weekend zonder ouders of opa en oma, dus dat is al extra spannend.

Uniform.

Tijdens de opkomsten dragen we het uniform, bestaande uit het groene t-shirt of trui en de groepsdas.

Overvliegen.

Naar de zeeverkenners overvliegen betekend dat je oud genoeg bent om naar de volgende speltak te gaan, de zeeverkenners, je gaat dan op zaterdag het water op, met de zeilboot, een lelyvlet genaamd. Vanaf je 11 jaar kom je bij de volgende speltak. Samen met de leiding ga je in overleg of je overkan vliegen. Het overvliegen gebeurt in april of november.